FOLLOW

Wednesday, 14 November 2012

KARL MARX

 Seorang pencetus ideologi komunis atau fahaman marxis,karl heinrich marx atau karl marx.Dilahirkan pada tanggal 5 may tahun 1818 di trier,prussia.
dan mati pada tanggal 14 march 1883 di london dalam usia 64 tahun (1818-1883).

  Karl marx ini juga adalah seorang ahli falsafah terkenal pada kurun ke-19 dan mendapat gelaran doktor falsafah pada tahun 1981 di universiti berlin(selepas kematian). dengan kritikannya terhadap golongan kelas atasan yang menindas golongan kelas bawahan.
selain minatnya terhadap falsafah,karl marx juga adalah ahli sosiologi,politik,sejarah ekonomi,wartawan dan revolusioner yang mengembangkan teori sosio-politik marxsisme dan ideanya telah memainkan peranan penting dalam pembangunan sains politik dan gerakan politik sosialis.

  Gagasan penting marx adalah co-founder of marxism(bersama comrade/teman seperjuang,friedrich engels),surplus value,contribution to the labour theory of value,alienation and exploitation of the worker,meterialist conception of history dan yang paling terkenal adalah das kapital dan manifesto komunis(turut bersama friedrich engels juga).

  Pada kehidupan awal karl marx,semasa awalnya beliau bersekolah dirumah hingga berusia 13 tahun dan selepas lulus dari gymnasium trier,dan pada 1835 karl marx melanjutkan pendidikannya di universiti bonn dalam jurusan fizik yang dicadangkan oleh bapanya. Tetapi karl marx berasa bosan dengan fizik dan tertarik pula untuk mempelajari ilmu sastera dan bidang kefalsafahan,dan perbuatannya itu mendapat tentangan hebat dari bapanya.Tahun berikut bapanya memaksa beliau berpindah ke universiti lain-friedrich winhelms university di berlin.saat itu beliau banyak menulis puisi-puisi,esei-esei tentang kehidupan dan banyak habiskan masa di bar minum sampai mabuk dan main perempuan.

  Di berlin juga karl marx sekali lagi beralih ke bidang falsafah dan bersama-sama mahasiswa lain yang dikenali sebagai pemuda hegelian.tahun berikut-berikutnya karl marx mendapat gelaran doktor pada tahun 1841(sebelum doktor falsafah 1981) dengan tesisnya yang berjudul the difference between the democritean and epicurean philosophy of nature.kemudian tahun-tahun berikutnya lagi beliau menjadi editor di sebuah media cetak yang banyak menulis tentang demokrasi,humanisme dan idealisme,tetapi karl marx terpaksa berhenti kerana menerima kegagalan dan karl marx kembali menjadi pejuang penentang kelas sepenuh masa.karl marx percaya bahawa kapitalisme akan digantikan dengan komunisme dan ingin mewujudkan masyarakat tanpa kelas.karl marx sering dikatakan bapa komunis kerana beliaulah pencetus kepada idea penentangan kelas ini.karl marx menulis lagi bahawa kapitalisme akan berakhir dan memberikan laluan kepada komunisme.

  Pada 1843 karl marx berkahwin dan terpaksa meninggalkan jerman dan ke paris dan terpaksa berpindah ke banyak tempat termasuk perancis(tempat pertama bertemu friedrich engels) dan london.beliau terpaksa menjalani hidup yang miskin dan susah kerana tidak bekerja dan terus-menerus terlibat dengan perjuangannya.Sepanjang hidupnya karl marx banyak dibantu oleh rakan baiknya friedrich engels,anak seorang ahli perniagaan fabrik,bersifat kritis terhadap kelas sama seperti karl marx.Juga berkerja sama menerbitkan manifesto komunis yang awalnya diterbitkan adalah untuk liga komunis di inggeris,london pada tanggal 21 febuari.Karl marx memang pencetus idea awal mengenai komunisme di barat.

  Sepanjang hidup karl marx juga beliau banyak dipengaruhi oleh ahli-ahli falsafah lain seperti hegel,feverbach,spinoza,proudhon,stirner,smith,voltaire,ricardo,vico,rousseau,shakspeare,goethe,heivetius,d'holbach,robert owen.

  Dan sepanjang hidupnya juga karl marx banyak mempengaruhi ramai ahli falsafah dan para revolusioner seperti vladimir lenin,josef stalin,leon trotsky,mao tze dong,ho,jean paul sartre,simone de beauvoir,luxember,fidel carstro,che guevara dan ramai lagi.

Sunday, 29 July 2012

MEMIKAT AYAM HUTAN TAHAP EPIC











"tringggggg!!!!..tringgggg!!!."  jam loceng bergema, merobohkan istana mimpi yang sudah terbina sejak awal aku tidur lagi. Kuat deringannya dan aku rasa jiran aku yang berpesatuan UMNO itu  juga mengelupor terjaga dari tidur dek terkejut akan deringan itu seawal 6.30 pagi. 

Aku masih terkial-kial membuka mata dan masih terpisat-pisat. Lalu 
Ke toilet membasuh muka dan mencapai kunci untuk memanaskan enjin motor. 
Sementara memanaskan enjin aku ke reban denak ayam hutan untuk memasukkan denak ke dalam beg sandang yang dibikin khas untuk ayam, 


"Tek!tek!tek!"  aku membuat bunyi mulut. 
"matthew,mari kita main-main di hutan hari ni!".  Matthew senget menyending tanda galak dan melepas kokokan pendek tanda sedia bertempur di hutan. 




Pukul 7, aku sudah berada diatas jalan, menuju ke ladang sawit 200 ekar. dengar kata ayam dekat situ pantang di ceroboh kawasannya. dan memang sesuai dengan matthew yang sudah lama tidak menyergah dan menjerat musuhnya ke dalam gelanggang pertempuran racik secara one by one. 

Sebenarnya ianya bukan lah hutan tebal yang aku maksudkan tadi tapi hutan kecil ditepi-tepi ladang kelapa sawit. asal nampak saja semak itu aku dah panggil hutan, kalau betul hutan tebal memang aku goyang nak redah sorang-sorang, buatnya teserempak dek gajah atau harimau tak ke naye, nak pegi ladang sawit ni pun aku malas sorang-sorang.
Semasa perjalanan, aku terserempak dengan megat yang sedang membeli nasi lemak diwarung makcik ramona- 


"ah cantik ada member sama hobi!" dalam hati aku.
"megat! Nak ikut tak?". Sambil aku menepuk badan ayam di dalam beg sandang buatan sendiri.
"jap,jap! Ambik aku kat umah!".megat kalut. membuat stunt ala-ala jackie chan dengan melompat dua meja sekali gus, makcik ramona pula menggeleng kepala, terpengaruh dengan jackie chan betoi budok nie.


Selesai aku mengambil megat dirumah, kami pun gerak ke ladang sawit 200 ekar seperti yang aku ceritakan di awal tadi dan tiba ke jalan masuk ladang itu. bermakna
ianya sudah bermula, percaturan yang amat dasyat sekali. aku dengan prinsip, falsafah dan teori tentang memikat ayam hutan bersedia membuat percaturan kah kah kah.


"bruhhh!" ayam betina terbang setelah melihat kami berdua. ayam betina kami tak perlu kerana yang betina tak akan berlaga dengan jantan. tapi kalau jantan sama jantan, buku dan ruas pulak tu, memang berlaga la jawabnya kerana pencerobohan kawasan telah berlaku.


"karl marx (bukan nama sebenar aku),aku rasa semak tu sesuai!"  sambil megat memuncungkan mulut ke arah semak.
Bila megat berkata begitu aku yakin dengan megat kerana dia bukan kepalang dan sembarangan pemburu, dia begitu arif membaca sudut, tapi harini dia tak bawa denak ayamnya kerana pakai denak ayam aku.


"okay cantik!" aku berhentikan motor seperti ejen FBI ingin lakukan ambush di kilang dadah.
"kita berenti jauh sikit,kita jalan kaki!"  Amaran megat.
"ok nah bawak perkakas!" aku memberi tugak kepada megat. 
"kau pasang racik tabur aku pasang racik kandang!" kami lakukan tugas masing-masing.
Tidak lama selepas itu-
"beres,kau pergi menyorok dulu,aku nak letak ayam!."  megat pantas menyorok.
Setelah ayam denak diletak didalam racik kandang yang menyerupai gelanggan aku pun lipat belakang dua kali dan terus menyorok hampir dengan megat.


"pap!,pap!,pap!,pap!". Denak menepuk agak kuat dan terus berkokok dan terus kais tanah.


Denak berkokok lagi dan lagi berulang dengan tepukan kepaknya yang memecah keheningan pagi secara berselang seli dengan kokokan.tiba-tiba-


"Prap!"  bunyi yang tak diketahui arahnya.
"prap!"  bunyi yang semakin dekat, pokok bergoyang-goyang kecil seperti ada mahkluk yang melintasi di balik semak, teringat pula aku akan cerita alien vs predator ketika predator memburu alien.
Macam mana kalau alien dan predator muncul dibalik semak tu. cair aku kena tembak.ah apa yang aku fikir ni!! Positif,positif!


"cit,cit,cit!"  dua ekor tupai berkejaran di tanah dan memanjat semula pokok.
"cis!" tupai rupanya.aku ingat ayam hutan atau alien vs predator tadi.di sebelah aku pula megat sedang rilek membalut rokok daun.
Selepas setengah jam kami pun blah hutan semak lain kerana terlalu lama ayam masih tak keluar untuk bertempur, mungkin juga tekaan megat yang salah supaya memikat ayam disini. Megat tak macam aku pergi memikat ayam tak ada falsafah, teori dan prinsip  kahkahkah ketawa dalam hati.


Tempat kedua, tak jauh dihadapan, semak yang gelap,kali ni langkahnya sama seperti awal tadi. Tetapi sedikit berbeza,kerana racik tabur tidak dipasang. diawal tadi cuma dipasang kerana pembukaan tirai gelanggang. tapi kali ini tidak! 


"pap!pap!pap!"  tepukan yang disusuli kokokan sama seperti mula-mula tadi. tetapi aku belum sempat nak menyorok lagi, begitu ghairah denak ayam hutan aku ni untuk memanggil musuh keluar bertempur. menyorok dengan baik adalah penting, supaya ayam tak akan nampak kita dan terbang. kerana ayam hutan agak sensitif kecuali ayam denak. itulah teori  sebenarnya. 


"pap!pap!pap! Disusuli kokokan!"  aku dan megat terus tercari-cari arah kokokan dan tepukan itu, kerana itu bukan ayam denak aku, ianya berbeza, kokokannya pun panjang sebelum mati di noktah. 


Tiba-tiba dalam carian kami tadi, ayam hutan yang memegang kawasan itupun keluar, mendada, menyenget, kais tanah dengan garang, ke kiri ke kanan mencari sudut serangan yang sesuai. ayam hutan ni kiranya macam gangster yang pegang kawasan bukit bintang dan petaling street lah, tapi cuma dia sekor je. mungkin aku patut panggil soloster  sebab dia takda gang.kahkahkah. 


Dalam hati "hah inilah dia,sudah mula aksi dan epic yang sebenarnya,tidak syak lagi!".
matthew pun nampaknya sudah tidak keruan,garang seperti singa walaupun matthew adalah seekor ayam hutan muda. tapi matthew sudah banyak pengalaman bertempur, setakat satu, dua sepakan ayam hutan liar begitu mudah dielaknya, bukan mudah bagi ayam hutan liar itu untuk mengusir matthew dari gelanggang.


"kok,kokkok,kok,kok.!" Matthew membakar jiwa ayam hutan liar itu.Dengan tak semena-menanya- macam haram juga aku buat bunyi ayam kokok guna tulisan.


"bruph! Bruph!" mereka sudah membuka lembaran gelanggang. matthew galak berlaga. Dan tak semena-menanya juga talipon berbunyi- 
lagu the killer berkumandang dan menghentikan pertempuran "shit!" 
"weh aok kt mane tew weh?"  mesej dari winston. ah aku lupa ada kenduri tunang arini. ah pegi mampus la, bila aku dah ada dekat hutan memikat ayam nak ada kenduri tunang ke, nak ada orang kahwin ke, nak ada orang kena tangkap basah ke aku dah tak peduli. itu lah prinsip  namanya kahkah! 


Ayam berketok takut "ktok,ktok,ktok,ktok!."  adu dan-dan ada mesej pulak, aku pun bangang tak silent dan boleh tahan bangang bunyi ayam ketok yang aku tulis ni. 
"sysh....! Apalah kau ni bikin spoil!"  megat sound aku. 
"sori,sori". Aku dah pun menekup mulut aku,bukan untuk tutup mulut tapi meniru bunyi ibu ayam. 
"tret...tret,tet,tet!" (macam gampang) ayam hutan liar itu pun diam dan berkokok semula. sama juga ayam aku. 
"bruph,bruph!"  mereka berlaga sekali lagi. sepakan demi sepakan. akhirnya matthew menendang dada ayam hutan liar itu lalu kakinya terkena racik dan terkunci bertali. 


"hah! Dah kena!"  jerit megat. 
"rileks slow-slow nanti ayam tu mengelupur putus pula tali racik tu"!  Sambil aku bangun. racik tu aku buat sendiri jadi aku belum test lagi kuat ke tidak.masa mula-mula dulu habis terbang ayam. 
"em tua dah ayam ni,taji macam pedang aladdin,tapi ayam ni besar cantik." megat menilai struktur tubuh ayam hutan liar itu. kami ada lalukan benda wajib dan rahsia selepas mendapat ayam hutan liar itu terhadap matthew supaya dia lebih garang. rahsia! jangan nak korek rahsia.


"mana port lagi nak redah?"  tanya megat. 
"sudah la tuh,cukup seekor bahagi dua.nak tamak-tamak buat apa!"  nasihat aku kepada megat. 
"tak best langsung!"  keluh megat. 
"inilah falsafah hahahaha,tak cukup malam nanti kita datang bawa sauk,sauk semua sekali." tambah aku dengan mood seperti orang berfalsafah macam cilake. 


Kami pun gerak pulang dengan pemburuan yang epic lagi adventures untuk diceritakan pada anak-anak cucu dan pada generasi akan datang.Perkemaskan diri dengan teori,falsafah,dan prinsip. 
Kahkahkahkahkahkahkahkahkahkah epic sungguh power power.

Tuesday, 10 July 2012

konspirasi ekonomi dunia

Selepas aku dapat mengetahui beberapa perkara tentang ekonomi dunia aku terus rasa mahu menulis tentang ekonomi. 
Ekonomi yang zahirnya biasa tetapi penuh dengan konspirasi yang zalim. 
dan aku agak ramai yang tahu tentang ekonomi biasa tapi masih tak tahu tentang rupa sebenar ekonomi. 

Kita hidup dimalaysia, negara yang bertaraf dunia ke-3(LDC) yang semakin maju tetapi mempunyai hutang yang mencecah berbilion ringgit di bank dunia atau mungkin IMF,perlu di ingat IMF dan bank dunia adalah dua benda yang berbeza. 

itu semua adalah kerana hasrat ingin memajukan negara supaya setaraf dengan negara-negara maju lain.tapi hakikatnya kesan daripada kemajuan negara,negara malaysia telah mencatatkan hutang tertinggi di asia tenggara kepada band dunia,walaupun malaysia mencatatkan hutang paling sikit di asia tenggara kepada negara luar. 

Itu kita lihat dari mata kasar,tetapi yang disebaliknya??? ianya ekonomi yang kejam,sulit,rumit,monopoli,corporatocracy dan penuh dengan konspirasi. 
Kenapa aku cakap macam tu?? kau orang tanya diri kau orang sendiri?? kenapa negara berhutang terlalu banyak?? 
boleh bayar balik atau tak?? kalau boleh bayar nak bayar pakai apa?? Adakah nak kena menindas rakyat dahulu supaya boleh membayar hutang yang tak mampu dibayar?? 

Aku rasa baik aku straight to the point kepada benda apa yang aku nak cerita, negara sudah terlibat dalam penguasaan perluasan empayar global oleh pihak asing, ini adalah bentuk jajahan baru pada negara-negara dunia ke-3 (LDC) seperti malaysia. 
ianya dimonopoli oleh negara-negara asing tersebut didalam pergerakan ekonomi. 

Kenapa boleh jadi macam tu adalah kerana negara dunia ke-3(LDC) lain dan termasuk malaysia telah terdesak untuk meminjam kepada bank dunia dan IMF,bank dunia dan IMF kau orang boleh kenalinya sebagai corporatocracy,ianya bukan tempat meminjam duit yang biasa,ianya tersembunyi agenda tersendiri. 
Mereka akan mendesak negara-negara dunia ke-3(LDC) secara halus dan berkesan supaya meminjam kepada mereka dan apabila sudah meminjam mereka akan pastikan yang negara-negara dunia ke-3 (LDC) tadi tak akan mampu membayar balik hutang-hutang mereka,sebaliknya semakin bertambah meningkat dari semasa ke semasa. 

Cara mereka memang halus dan berkesan dengan permainan taktik helah,mula-mula mereka akan menyiasat negara-negara dunia ke-3 (LDC) dahulu,mereka menghantar satu kumpulan untuk menganalisis tempat-tempat yang sesuai untuk dibangunkan,membuat kiraan statistik angka-angka kemudian membuat pembentangan terakhir dan menawar kan negara-negara dunia ke-3 (LDC) kepada bank dunia atau IMF,analisis itu semata-mata dibuat untuk kepentingan mereka sendiri,mereka akan tengok negara dunia ke-3(LDC) tersebut wajar atau tidak untuk dirujuk kepada bank dunia atau IMF tadi,kalau wajar seperti aku cakap tadi terus dibentangkan di meja akhir untuk di buat kira-kira. 
kebanyakan negara dunia ke-3 (LDC) memang terjerumus ke kancah hutang yang takkan mampu dibayar balik,mungkin mereka tak tahu akan agenda tersebut.mereka kebanyakan juga tidak tahu yang mereka sudah masuk ke mulut corporatocracy-corporatocracy. 
tapi ada juga yang sudah sedar dengan agenda tersebut dan oleh sebab mereka terdesak mereka terpaksa juga melepaskannya kepada tangan corporatocracy-corporatocracy. 

Begitulah tujuan mereka dan cara mereka yang begitu konservetif dan efektif,posisi dan kedudukan dalang-dalang ini didalam sesebuah syarikat organisasi atau kumpulan begitu rahsia dan sulit sehingga tidak ada pihak luar yang dapat menghidu agenda mereka kecuali,orang-orang yang terlibat sama didalam organisasi-organisasi tersebut dan mereke juga tidak boleh membongkarkan siapa diri mereka kepada khalayak umum mahupun orang yang rapat dengan mereka,ini kau orang boleh juga kenalinya sebagai kumpulan elit dalam bussines kotor. 

apabila semuanya berjalan dengan lancar,negara-negara dunia ke-3(LDC) yang dah dieksplotasi tadi akan menerima kemajuan-kemajuan yang mereka sediakan seperti pembangunan,jalan raya,empang-empang besar ,saluran tenaga elektrik yang mencecah bermega watt.
sekolah-sekolah Dan termasuk jugalah kemajuan-kemajuan lain yang boleh memberi keuntungan berlipat kali ganda. 

itu adalah dari hasil kerja keras mereka selama ini dan apabila berjaya mereka akan raikannya dengan wain dan champange sebagai tanda kejayaan diatas usaha keras mereka menyelidik dan membuat kiraan-kiraan statistik yang sengaja di tinggikan kos pinjamannya di bank dunia sehingga negara dunia ke-3(LDC) tersebut boleh jatuh miskin dari kemajuan kerana hutang yang tak mampu di langsaikan.dah memang itu tujuan penyangak-penyangak ekonomi ni,menjerumuskan sesebuah negara ke dalam kancah hutang dan selepas gagal sesebuah negara tersebut mereka akan mulakan agenda dan permainan sebenar mereka,mereka akan merompak pula hasil-hasil bumi negara tersebut seperti minyak,balak atau lombong emas dan segala-galanya.semua itu bergangtung kepada apa yang negara-negara dunia ke-3(LDC) boleh bagi kepada mereka,kalau negara tu kaya dengan minyak,minyaklah. Kalau hasil hutan,hutanlah. 

Itu semua adalah sesuatu yang berbentuk cagaran sebenarnya dari pinjaman yang tak mampu dibayar balik,katakan kau orang hutang dengan aku dan kau orang tak mampu nak bayar balik.jadi aku boleh rampas kereta atau rumah kau orang. 
pada awalnya kau orang nak pinjam aku tak bagi tahu pun kalau kau orang tak mampu nak bayar balik hutang rumah dan kereta akan dirampas. 
Tapi bila sampai masa aku datang nak merampas kereta atau rumah kau orang kerana atas dasar hutang dan atas dasar hutang jugalah kau orang terpaksa bagi kereta dan rumah kau orang. nampak permainan dia?? Ianya bukan seperti main dam aji di kedai kopi tetapi ianya mungkin sama seperti permainan catur,segala langkah perlu diawasi dan dijaga berhati-hati,setiap langkah penuh agenda tersirat dan banyak percaturan yang perlu dibuat. 

Kerja-kerja ni selalu dilakukan oleh negara-negara kelas pertama(DC) seperti america.mereka suka memonopoli negara-negara dunia ke-3(LDC) untuk kepentingan mereka sendiri. Entri ni akan jadi panjang lebar sampai kau orang malas nak baca kalau aku cerita apa yang dah berlaku sejak 1940-an,50-an sampai tahun mellenium 2000.entri lain mungkin.

Friday, 29 June 2012

PERTEMUAN SINGKAT ANTARA AKU DAN NOEL GALLAGHER

CENTRAL MARKET 11 pagi.
rambut yang hampir menutupi telinga,kelihatan seorang lelaki yang hanya ber t-shirt band the stroke,berjeans yang sedikit koyak-koyak dan kasut converse biru lautnya kelihatan rugged.lelaki itu begitu leka dan tenang sedang merokok,hembusan asap ketenangan begitu berkepul-kepul di khalayak ramai central market.siapakah lelaki itu?ah iyalah aku lah-

"excuse me,tumpang lalu".Seorang makwe mengalas sebuah gitar.boleh tahan cun makwe ni,sama rugged macam aku pulak tu,ada sikit seperti jelmaan courtney love,siap bawak gitar lagi,ni mesti kaki jamming!

"oh yeah sorry,silakan" .mengesot ke tepi.
"jamming?"Tekaan yang comform dan confidence.
"no lah,tolong ambikkan gitar kawan". berlalu pergi dan melesatkan semua telahan.Cis!

"hello braderrrr???,mintak rokok sebatang". Lelaki itu lebih kusut dari aku dan kelihatan tak mandi.Dan sesuka hati mengepau rokok aku- 
"Em nah ada lagi sebatang".
"eh betol ke ni bro! Thank you!".
"ya,ya ambik..eh lu nak nasik tak?kalau lu nak lu tunggu sini,nanti gua datang bawak nasi".
"betul bro?".seakan tak percaya.
"gua no hal,gua pun tak makan lagi!".
"okay-okay,lu tunggu nanti gua datang balik,lu jangan pegi mana-mana pulak!" aku pun bukak langgkah turun tagga.

  Berjalan tanpa tujuan,hanya mengikut gerak kaki berkeliaran dan mata meliar melihat gerak geri langkah manusia lain,kelihatan makwe-makwe cantik berlalu,mereka adalah sebahagian watak-watak yang penting di central market-

"huh panasnya harini!".membelek jam.baru pukul 11:41 tetapi matahari sudah galak mengedik menghidangkan haba.terasa kering pula anak tekak ni,singgah minum dulu di mamak central market,selepas itu rasanya nak pergi ke kedai buku dan ke kedai kaset/cd.

"mau apa adik manis?".mamak senyum.
"butuh kau adik manis!! duduk longkang nanti!".
"aiyoyo saya minta maaf la,mau apa encik?"Nada menyesal.
"tea o ais limau,rokok winston sekotak!".Mamak blah masuk dalam kedai.

  Haish....Begitu boring sampai macam ni,dulu tak macam ni central market.tak ada pulak tu makwe lalu lalang yang aku kenal.
Oh ya,kemana nadia,sarah dan sahabat-sahabat lelaki dan perempuan yang lain.dah terlalu lama aku tak jumpa mereka,terasa rindu semula.mungkin dah kahwin terutamanya nadia..5 tahun lepas kami semua sama-sama melepak disini,aku baru tamat persekolahan,mat-mat punk,skinhead,grunge dan semuanya melepak disini pada hari minggu.
Nadia adalah salah seorang dari skingirl,cute pulak rambut pendek nadia masa tu,tapi sayang tak sempat.ah bodoh.
dah terlalu lama masa tu berlalu.

"ini encik!". Mamak muncul.
"ya terima kasih!"aku masih tak ada hala tuju disini,duduk keseorangan sambil minum dan melayan perasaan pada teman-teman dan pada kehidupan lepas dan sekarang,tiba-tiba-

"can I take a seat here?!".
"oh yeah,sure!."
"thanks!"
"my plesure!".eh mat salleh mana ni rambut panjang tutup telinga dan berkaca mata hitam bulat.rasanya macam pernah tengok lelaki ini,setelah lama cuba aku menganalisis memang tak syak lagi memang dia.Memang aku kenal amat sangat dari gaya rambut dan kaca mata lelaki ini.
setelah 5 minit-

"hey my name is a noel gallagher,do you know where a nearest book stores here ?".
"yeah I know,and I want go the same place.and I know your name too,your is a liam gallagher brother isin't it?you both are gallagger siblings!".dari agakan aku.
"woo...yeah! So you know me as well!"
"yeah,include oasis,your brit-pop band!".
"em well..thats true!"
"hell yeah,what are you doing here dude?"agakan aku tepat.
"vacation,a fucking vacation!" lain macam muka noel.

  Selepas aku dan noel melepak di mamak,kami membuka langkah ke kedai buku sambil menyanyi lagu kenny rogers yang teruk itu.
Aku terus menghantar dia ke kedai buku dan aku pula tak jadi hendak membeli buku kerana ada hal penting.lagi pun aku malas nak sembang lebih-lebih dengan si noel ni,nanti dia mengarut,dan aku terpengaruh pula dengan penagih ni nanti.

"oh ya,apa yang terjadi dengan lelaki yang kusut di kaki lima tadi yang aku janji nak bawak nasi tu.ah lantak lah,lagipun aku tipu je,nasib la sapa suruh pau rokok aku!". Dan aku terus sambung menyanyi lagu kenny rogers yang teruk itu

Tuesday, 19 June 2012

HIDUP MAMPUS INDUSTRI MUZIK MALAYSIA

Hhari ni macam mana kita menghayati muzik? 
apakah jenis genre lagu dan muzik yang kita dengar? 

Hal ini senang di duga,sudah tentu bermacam-macam aneka jenis genre muzik yang kita dengar atau selalu keluar masuk melalui halwa telinga baik waktu pergi kerja,dirumah,di kedai bundle,di kedai kaset/vcd/dvd dan tak kiralah kemana saja muzik dimainkan. 

Bagi aku sebagai kutu yang selalu menghayati muzik terutamanya muzik underground,alternatif dan muzik bebas diluar negara mahupun didalam negara secara khususnya kadang-kadangnya mengambil berat juga tentang kesemua genre muzik di malaysia walaupun aku kurang gemar dengan muzik yang ada sekarang dan kian ntah apa-apa. 

dimalaysia,muzik didalam industri kita tampak gah dan berjalan lancar seperti biasa,artis dari band dan artis solo bila kita lihat seketika meletup-letup. 
dengan kehadiran mereka lebih menguatkan industri muzik malaysia. 
tapi sampai bila dan boleh pergi sejauh manakah?? 

"indah khabar dari rupa" 

mungkin itulah gambaran yang sepatutnya aku bagi,ianya tampak gah tapi sebenarnya buat pengetahuan and, didalam industri muzik malaysia ianya mempunyai banyak masaalah. 
kita kira saja dari pemuzik susah nak cari makan,artis album tak laku,proses rakaman tak jalan-jalan dan lagu tak main dekat radio. 
Mungkin ramai dari korang yang tak tau hal ni. 

Ada sesetengah pihak menganggap muzik adalah 1 business yang boleh diniagakan,bila ianya tergolong dalam business maka perlulah wujudnya persaingan. 
Itulah masaalahnya didalam business dah tentu terlalu banyak persaingan dan persaingan itu pula bagus supaya kita buat sesuatu yang lebih baik daripada pesaing kita,tapi jika terlalu banyak pesaing buruk padahnya,terutamanya dalam benda yang aku cerita ni,iaitu muzik. 

Di negara ni,muzik tidak bersaing dengan muzik di negara ni saja,tapi terpaksa pula bersaing dengan negara lain terutamanya muzik dari seberang indonesia atau lebih-lebih lagi korea yang dikenali sebagai muzik k-pop dan muzik dari barat.diorang jugalah yang selalu kita lihat membuat konsert dimalaysia dan album-album mereka terjual disana sini. 

kenapa aku buka cerita pasal muzik k-pop dan muzik dari seberang indonesia atau barat?. 
kerana inilah juga masaalah penyebab yang akan menenatkan atau memampuskan industri muzik malaysia harini dan di masa akan datang. 
dan ini jugalah punca artis di negara sendiri susah mahu mencari makan kerana penganjur,penaja dan sebagainya ghairah membawa muzik luar ke malaysia dan mengenepikan artis dan muzik dimalaysia,ibaratnya 
"kera dihutan disusukan anak dirumah mati kelaparan". 

inilah padah bila muzik dibisneskan,bila aku kata macam tu bukanlah bermaksud didalam muzik tidak perlukan bisnes,bisnes itu juga penting untuk royalti seseorang artis tu. tetapi masaalahnya bila orang yang bisneskan muzik itu hanya untuk mengaut keuntungan semata-mata dan ghairah membawa artis luar ke malaysia dan menutup periuk nasi artis di negara ini. 
Kata mereka ini adalah business,ada peluang sapu,ini trend pendengar tetapi mereka lupa dengan keghairahan mereka akan membawa keburukan di dalam industri muzik malaysia. 

mari kita kira pula berapa orangkah artis kita yang berjaya keluar selepas search? 
habis-habis pun yuna,zee avi, yang top diluar negara dan mungkin yang korang kenal,tapi bagaimana pula dengan artis-artis lain yang berjaya keluar dari negara ini ke negara orang untuk membuat persembahan?? 

Banyak!! 

Tapi kenapa mereka ini tak diangkat dan dipromosikan sehinggakan jika ditanya pada orang ramai mungkin orang tak berapa kenal 
Mereka kerana karya mereka sudah ditenggelamkan oleh karya-kary muzik luar,dan hanya peminat setia mereka sahaja yang tahu dan setia mendengar karya mereka.dari segi persembahan live mereka pula, orang-orang yang bisneskan muzik tadi segan-segan untuk menganjur atau menaja mereka,takut tanggung kerugian katanya. 

Dan pada artis yang sudah dikenali juga tetap sikit-sikit menghadapi masaalah,tidak berani menerbitkan album kerana bimbang akan tidak boleh dijual dan terpaksa gunakan strategi lain seperti mengeluarkan single-single lagu. 


Tidak cukup dengan itu station radio juga memilih bulu untuk memutarkan lagu-lagu artis malaysia di station radio mereka,mereka juga sama membisneskan muzik untuk kepentingan station radio mereka sendiri yang ghairah memutarkan muzik luar terlampau berlebihan. 

Dan ada pula sesetengah station radio yang mengatakan lagu itu lagu ini tidak menepati ciri-ciri stasion radio dan citarasa pendengarlah apalah dan bermacam alasan yang tak munasabah. 
hanya ada beberapa station radio sahaja yang sanggup dan berani memutarkan kebanyakan muzik malaysia. 
Tapi yang banyaknya hari ni adalah station radio yang menganak tirikan muzik malaysia. 

Kesemua masaalah yang aku ceritakan dari awal tadi hingga sekarang,ini adalah benda yang tak tercanggah bila ada orang yang tak bertanggung jawab dan tak perihatin tidak mengambil berat tentang masaalah didalam industri muzik dimalaysia. 

Wednesday, 13 June 2012

KAPITALIS DAN ORANG KAYA

"banyak duit,tindas-tindas orang,rampas-rampas hak,buat sesuka hati" 
mungkin benda yang lebih rapat dan sinonim yang patut aku kaitkan. 

biasanya senang saja mana nak cari orang-orang cilaka ni. 
lebih senang,mereka ni menjadi ahli-ahli kelab yang khas untuk orang-orang yang sama martabat dengan mereka seperti lake club atau royal golf club atau apa-apa kejadah lain lah yang highclass. 
Di sanalah mereka menjalinkan hubungan-hubungan sosial di antara mereka sambil minum dan makan,dan di sana jugalah kadang-kadangnya mereka mengikat janji untuk melancarkan projek ekonomi atau membincangkan soal politik sambil menghayun kayu golf dan berjalan dari lubang ke lubang di padang golf tu. 
mana yang merokok,cigar dan cerut mahal yang aku sendiri tak mampu nak beli berasap-asap di mulut mereka. 

berbeza dengan aku dimana rokok winston berasap dimulut sambil membelek-belek ikan dari meja ke meja penjual ikan yang lainnya,berunding harga dan memikirkan dimana mahu mendapat duit lebih dan terpaksa berkira duit syiling. 

itulah bezanya orang berkelas elit kpitalis dan berkelas pekerja seperti aku dan orang lain dimana lebih kerap dihimpit ekonomi kerana mereka. 
kita dah lama merdeka tapi dari segi ekonomi kita tetap menjadi mangsa. 

kita tengok pemimpin-pemimpin negara, mereka hidup senang-lenang sedangkan ramai rakyat mereka hidup susah di negara ni.bagi mereka kaum elit kapitalis mereka lebih suka menggunakan kudrat orang lain, menindas dan memimpin dengan tidak jujurnya,mereka juga lebih pentingkan kroni-kroni mereka dari lebihan rakyat di negara ni.mereka juga mengawal kesemunya harta negara. 

Kita tengok segala benda yang dahulunya kerajaan punya seperti hospital,tempat belajar,syarikat-syarikat atau apa-apa pun lah, sekarang kebanyakannya sudah di swastakan yang kadang-kadangnya tanpa diminta persetujuan rakyat. 

kononnya benda yang diswastakan tadi untuk dimajukan lebih lagi,padahal untuk keuntungan mereka sendiri. 
Benda yang sudah di swastakan tadi kemudiaannya di serahkan kepada kroni-kroni dan mewujudkan kebangkitan kapitalis,dan mengkayakan kapitalis tadi. 
inilah mujudnya budaya kronism dalam kapitalism. 

Bila tentang projek dan tender-tender besar,atau projek pemasaran ekonomi luar negara,mereka juga senang memperolehinya daripada kroni-kroni mereka sendiri.benda yang tak lari daripada kalangan mereka saja dan senang menjadi kaya-raya. 

Kemudiaan, apabila ada sesuatu projek-projek besar yang diuruskan oleh kroni-kroni tadi seperti syarikat atau apa-apa yang diswastakan tadi dan termasuklah projek pemasaran ekonomi luar menerima kegagalan mulalah,rakyat di suruh berjimat,harga itu ini naik,dan macam-macam lagi. 

itu belum dikira lagi dana yang mereka ambil senyap-senyap dari rakyat seperti kwsp dan sebagainya untuk membantu syarikat-syarikat kroni mereka yang nazak.tapi tetap mengalami bankrapsi dan merugikan berbilion ringgit. 

tapi mereka tetap tidak miskin walaupun syarikat gulung tikar,segalanya beres jika ada projek lain dan boleh dapatkan dana secara mudah dengan bantuan kroni. 
sungguh tak elok budaya mereka yang mendokung amalan kapitalis. 
yang terhimpit kita yang kaya mereka,yang miskin semakin miskin yang kaya semakin kaya. 

Wednesday, 6 June 2012

SAMPAH INDUSTRI HIBURAN MUZIK

''music doesn't lie,if there is something to be changed in this world,than it can only happen through music" -jimi hendrix-. 

Muzik tak menipu?? 
Ya,mungkin itu zaman jimi hendrix masa beliau hidup.mungkin zaman dirintis jimi berlalu semua muzik zaman itu kekal sebagai perintis zaman pemuzik dan artis baru yang lebih berkualiti,jujur nukilannya bagi aku. 
Tp,tu zaman bila beb! dan ianya ada sedikit persamaan dengan scene muzik malaysia. 

kita cerita semula industri muzik di malaysia zaman sekarang,lebih senang aku cakap "kebanyakannya kelaut" 
What the hell is this! 

beberapa tahun kebelakangan lepas atau senang aku kata era tahun 2000 muncul bermacam-macam segala jenis artis didalam industri muzik tanah air ni,benda ni benda bagus kerana memeriahkan industri hiburan,tapi lama kelamaan perkembangan fuck ni semakin kelaut atau klise dengan karya-karya dan artis yang tidak berkualiti. 
dan yang aku gelarkan "sampah industri hiburan." 
ianya ibarat macam kita makan koci,gigit kunyah gigit kunyah tau-tau ada koci yang masuk angin atau rasanya pahit serupa gampang. 
ianya andaian aku dan memang aku dah kaji ada persamaan dengan makan koci sambil main karom. 

Kita ibaratkan seperti makan koci juga, 
orang yang ghairah sangat nak jadi artis tu ada rupa paras,berpesonaliti menarik dan nak jadi penyanyi/pemuzik yang belum tahu kemampuannya,bukankah ianya seperti kulit koci yang cantik dan direka untuk dimakan sambil main karom?? 
Kemudianya bila orang tadi disuruh menyanyi atau bermain muzik semuanya jadi macam koci masuk angin dan pahit serupa gampang yang ditelan juga,begitu jugalah yang terjadi didalam industri muzik tanah air dan didalam industri hiburan lain. 
benda macam ni lah yang menyebabkan sampah bertebaran. 

rancangan realiti tv pada zaman sekarang pulak memainkan peranan penting dalam pelonggokan sampah di industri hiburan. 
(AF)Akedemi fantasia adalah contohnya,satu semenanjung masuk uji bakat kemaruk nak jadi artis,kemudian juri-juri pemilih pula kononnya hebat untuk memilih peserta yang layak,ada rupa,boleh nyanyi ala-ala dan kau dah layak.benda ni adalah benda bodoh dalam senario industri hiburan. 
tapi mujur AF sudah berakhir di AF9,jika tidak makin banyaklah sampah didalam industri hiburan tanah air. 

tak cukup dengan AF muncul pula rancangan realiti tv seperti mentor dan lain-lain. 
di dalam scene industri muzik. rancangan realiti tv mentor 2012 dalam iklannya, adam mencari protegenya dan berkata;

"kalau rasa tak cukup bagus jangan datang!" 

bila aku dengar ni,aku tergelak dengan ayatnya yang klise. 
what a stupid words adam. 
Siapa adam ni??hebat sangat ke dia ni??Aku rasa adam tak cukup bagus kerana dia juga adalah sebahagian daripada serpihan sampah industri hiburan. 
setakat boleh menari nyanyi sikit-sikit dah boleh pergi jauh. 
Berapa kerat sangatkah artis yang betul-betul boleh maju kehadapan dalam jangka waktu yang panjang? 

Bagi aku rancangan realiti tv mentor adalah rancangan realiti tv yang kedua paling bangang selepas akedemi fantasia. 

Bukan setakat tu je beb,pemuzik seperti band-band juga berlongokkan secara berlebihan. 
Buat lagu ntah apa-apa lirik berterabur kelaut,gitar tuning sumbang,main macam haram pun boleh jadi artis,tapi ianya berbeza sikit dengan scene d.i.y tanah air yang dimana aku lebih menghormati band-band tertentu dengan karya-karya jujur mereka. 

Dan lepas tu,artis yang di dalam industri lakonan pulak cuba untuk bertukar arah kepada kerjaya muzik,kerana sudah popular mungkin jika menyanyi pun boleh popular,tak apalah kalau suara tak berapa nak sedap pun tapi boleh jual atau muka boleh buat duit sudah.
begitu senang diorang buat duit,memang sial la industri hiburan sekarang. 

untuk apa industri muzik tanah air ni wujud jika semua artis tak boleh blah dan menyemak je. 
Dari segi displin dan komitmen belum lagi kita ukur. 
Industri muzik tanah air ni sebenarnya dah nazak disebabkan pelambakan sampah-sampah di dalam industri hiburan tu sendiri. 
sampai bila pun tak ada kemajuan,berapa kerat sangat artis didalam industri muzik kita yang layak di angkat sebagai penghibur. 
Apakah yang mampu diubah melalui muzik seperti kata-kata jimi hendrix??


jawapannya berbelah bahagi,ada dan tiada. 
Tapi kebanyakannya adalah tiada daripada ada. 
itulah senario didalam industri muzik malaysia hari ni; ''LEBIH KUANTITI DARI KUALITI''