FOLLOW

Tuesday, 1 May 2012

DUA PANDANG

hari ni atau esok-esok dan atau hari-hari mendatang bila kita keluar tengok wayang gambar,pegi clubbing,pegi kenduri kawin,pegi berdating bawah tangga ataupn pegi shopping dan tak kiralah kau pegi tengok konsert radiohead live in kuala lumpur pun yang ticketnya kau perlu bayar 3 ratus lebih untuk duduk di area rock zone,belum tentu thom york panggil kau tolong nyanyikan fake plastic tress atau creep dan atau lagu2 dalam album baru radiohead,
"cilakak"!
tapi itu aku dan korang panggil happy go lucky tahap gaban punya life.hidup macam tu memang seronok tambah-tambah lagi zaman moden macam sekarang yang dah tak banyak orang bodoh tapi mungkin sikit ketinggalan macam aku,kerana kurang berusaha dan malas.tapi dalam fikiran kita yang kita tak fikir semasa kita buat semua tu yang terbesar sekali adalah,
"kita tinggal dalam negara yang aman damai,boleh dikatakan kaya dan tak ada perperangan", walaupn kita jarang berfikir pasal tu tapi otak kita bagai sudah di set dibawah minda paras sedar kita supaya fikir tanpa sedar.

jadi,buat apa nak fikir pasal tu,lebih baik fikir pasal macam mana nak cari duit nak beli rumah,kereta, kahwin,makan angin,dan boleh kahwin dua.tapi pada hakikatnya tanpa disedari negara yang aman damai tak lama lagi mungkin akan lebih maju atau jahanam macam tu je kerana politik,dan negara yang kaya raya sebenarnya berhutang dengan bank dunia tak habis-habis sampai bila pun agaknya.sama lah macam america tu,walaupun nampak macam tak berhutang dengan sapa-sapa pun.kalau ramai orang yang bijak ni susah jugak,sebab ramai yang nak show off kecerdikannya.
Tapi,kalau ramai orang yang bodoh pulak maka hiduplah dalam belengu kebodohan masing-masing sampai bila-bila.
"macam tu ke"?,
ya jugak,tapi kadang-kadang orang bijak ni kadang-kadangnya teperangkap dengan kecerdikan dia sendiri,orang bodoh pulak kadang-kadangnya boleh jadi cerdik dari orang yang cerdik,
"tak kiralah kalau kau masuk sekolah semula atau belajar dengan pengalaman sendiri",
"itu aku tak tahu"
Jadi,kalau macam tentang hutang tu,"orang bodoh bayar hutang,orang bijak berhutang !
kenapa orang bijak tak boleh bayar hutang??
"yalah,orang cerdik asyik masuk poket sini masuk poket sana,"what the hell!

3 comments:

  1. errr..alamak hutang..ptptipu =p

    ReplyDelete
  2. nice blog bro. minat it dak? folow aku plak. http://goo.gl/h0iMk

    ReplyDelete