FOLLOW

Saturday, 15 March 2014

ULASAN BUKU: Lelaki Eksistensial


Buku yang akan dijudge begitu sahaja oleh serbanitas melalui kulit buku ini. Tapi terpulang pada orang hendak judge atau tak. bagi aku yang dah membaca, buku ini boleh bukakan minda kau sedikit daripada bahan bacaan yang asyik dibelenggu oleh held mentality. buku dari penulis sama ULASAN BUKU: Awek Chuck Taylor terbitan Lejen Press. Jika tak tahu Eksistensial boleh rujuk sini Eksistensialisme

Mengisahkan seorang lelaki tak bernama yang sentiasa dibayangi oleh seorang perempuan bernama Sofea dan mempunyai hubungan dengan beberapa perempuan. Susah hidupnya, kemudiaan senang setelah bertemu seorang perempuan bernama Lin di Frinjan (tempat jual buku dekat shah alam) ketika lelaki ini sibuk baca buku tulisan sendiri. Dipelawa oleh Lin untuk menjadi editor kepada buku dia, kemudiaan diambil bekerja disyarikat penerbitan buku milik Lin yang sebenarnya adalah seorang anak tengku.

Setelah berjaya, lelaki ini menjadi tutor jurusan filem di sebuah universiti dan pada masa yang sama menjadi penulis skrip drama yang sebelum ini menyambung pelajarannya semula setelah berhenti belajar kerana perempuan bernama Sofea, itu pun diatas pujukan Lin yang semakin hari semakin rapat dengannya. 

Semasa menjadi tutor, lelaki ini mengenali seorang gadis hipster bernama Puspa yang akhirnya menjadi teachers pet nya. Seorang gadis yang suka memberontak, melawan arus sistem dan seorang vegeterian. Pada masa yang sama adalah seorang komunis juga, perbalahan dan perdebatan ilmu sering terjadi diantara Puspa dan lelaki ini kerana masing-masing berpandangan tinggi tentang falsafah.

Turut mengenali pelakon perempuan sinetron indonesia gred-B bernama Fitrana ketika pengambaran drama Cinta Luhur Dari Illahi. Seorang gadis bimbo yang tidak tahu soal falsafah atau apa pun juga mempunyai hubungan dengannya. Kemudian gadis seterusnya bernama Maisara, Datang dari keluarga melayu pasca DEB (dasar ekonomi baru) urban konservatif yang bapanya adalah ketua UMNO cawangan perumahan. mengenali Maisara di satu simposium anjuran universiti.

Lelaki kasanova ini mengoda mereka semua dengan mengcungkil ID mereka berteraskan kaedah Sigmund Freud(sila google). Dan setelah berjaya memiliki jiwa mereka, lelaki ini masih belum puas kerana cintanya hanya kepada seorang perempuan bernama Sofea yang dikenali semasa sekolah menengah hingga di universiti. Perempuan yang membuatkan lelaki tak bernama ini putus semangat untuk belajar. Kesemua perempuan yang digodanya, Lin, Puspa, Fitrana dan maisara mempunyai sedikit ciri-ciri Sofea, gadis yang membelenggu dirinya. Bertemu semula dengan Sofea ketika syarikat penerbitan buku milik kekasihnya, lin, mengambil pekerja baru. Kemudian bermula bermacam-macam peristiwa bercelaru.

Buku yang berbaloi untuk dibaca. Jika kau adalah seorang yang konservatif, tolong buka minda untuk membacanya walaupun buku ini agak keterlaluan bagi orang yang konservatif mindanya. Dalam buku ini banyak mengkritik perkara disekeliling kita orang melayu. Perkara-perkara seperti cinta yang gagal seiring dengan perkara-perkara yang kritis. Tentang kehidupan seorang yang eksistensialis.

No comments:

Post a Comment